Back to Recordings Reviews
Table of Contents

NCRV NET {Netherlands}
May 19, 2003

PIANOMUZIEK VAN KAIKHOSRU SORABJI

19 mei - Kaikhosru Sorabji is zonder twijfel een van de meest excentrieke componisten uit de afgelopen eeuw. Levend als een kluizenaar schreef deze Engelsman van Perzisch-Italiaanse afkomst een omvangrijk oeuvre bij elkaar, voor een groot deel pianomuziek. Berucht is de lengte en complexiteit van veel van Soerabji's muziek. Ook het feit dat de componist 'door slechte ervaringen' zijn werk lange tijd niet uitgevoerd wilde hebben was niet bevorderend voor de bekendheid van zijn muziek.

De laatste jaren komt Sorabji's muziek weer wat meer onder de aandacht. Onlangs bijvoorbeeld speelde pianist Reinier van Houdt diens vierde Symphony for Piano Alone in Muziekcentrum Vredenburg. Van Houdt moest daarvoor eerst het handschrift van de componist ontcijferen, want veel werken zijn nooit uitgegeven.

Michael Habermann speelt op voorliggende cd ook uit handschriften en bijna al het werk is ook niet eerder opgenomen. Het betreft twee kortere werken van Soerabji zelf en 'transcripties' van werken van Ravel, Chopin en Bach. Van letterlijke transcripties is bij Soerabji geen sprake: hij 'hertaalde' composities en voorzag ze van zijn eigen, vaak even exhibitionistische als virtuoze, commentaar. Zo verandert een kleinood als Chopins 'Minuten wals' onder zijn handen in een kolkende akkoordenmassa.

Habermann verricht op deze cd technisch gezien wonderen en weet in zijn spel gelukkig ook humor te laten doorklinken. Want alhoewel Soerabji naar verluidt bloedserieus was, moet je zijn muziek ook weer niet te ernstig opvatten.

Kaikhosru Sorabji
Pianowerken en pianotranscripties
Michael Habermann (piano)
BIS CD 1306

Beluister hieronder twee werken, van Sorabji en Chopin/Sorabji.
Fragment (RealAudio)
Fragment (WindowsMedia)

http://info.omroep.nl/ncrv/radio?nav=lwxhHsHjHAQTCHiBdB


Copyright ©2003 by NCRV NET {Netherlands}, all rights reserved.
Reprinted by permission